Pusšimtis žmonių prie parlamento protestavo prieš Genocido centro reformą

piketasgenocidoSeimui ketvirtadienį ruošiantis priimti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) pertvarką, pusšimtis reformai besipriešinančių žmonių susirinko piketuoti prie parlamento.

Pikete dalyvavę žmonės laikė Lietuvos ir Nacionalinio susivienijimo partijos vėliavas, plakatus su užrašais „Laisva tauta – sava istorija“, „STOP Kremliaus ranka“, „LGGRTC savarankiškumas – Lietuvos išlikimo klausimas“.

„Susirinkome todėl, kad Seimas, oficialiai neypatinga, bet praktiškai ypatinga skuba stumia įstatymą, kuris, mūsų įsitikinimu, sunaikins Genocido ir rezistencijos tyrimo centro savarankiškumą. Jei tai bus nesavarankiška institucija, tai faktiškai laikome apskritai institucijos naikinimu“, – žurnalistams sakė piketo organizatorius, Nacionalinio susivienijimas vicepirmininkas Vytautas Sinica.

Anot V. Sinicos, reformos priešininkų įsitikinimu, didžiausia jos problema yra, kad greta centro direktoriaus atsiras kolegialus valdymo organas – taryba.

„Tai ir pančiai įstaigai, ir politizavimas, nes didžiąją dalį tarybos narių skirtų būtent politinės institucijos – Seimas, Vyriausybė, Prezidentūra“, – teigė piketo organizatorius.

„Mūsų įsitikinimu, yra slepiamasi po centro vadybinėmis problemomis, kurių yra, bet jos didžiąja dalimi kyla iš labai mažo centro finansavimo. (...) Po vadyba slepiantis, iš esmės, vykdomas politinio pagrindo pakeitimas“, – kalbėjo jis.

V. Sinicos teigimu, neteisingas ir reformos iniciatorių požiūris, kad didesnis finansavimas centrui būtų suteiktas tik po reformos.

„Problemas, kurios šiandien akivaizdžiai yra užprogramuotos dėl finansavimo nebuvimo, mes išspręsime po to, kai centras nebegalės savarankiškai verstis“, – sakė jis.

Nacionalinio susivienijimo atstovo teigimu, dalį centro problemų galima išspręsti nepriimant įstatymo pakeitimų.

„Manau, kad tiek, kiek yra objektyviai problemų Seime, jos išsprendžiamos geresne priežiūra, išoriniais auditais, o ne įstatymu“, – kalbėjo V. Sinica.

Nacionalinis susivienijimas, Laisvės kovų dalyvių, politinių kalinių, tremtinių ir žmogaus teisių organizacijos trečiadienį ketvirtadienį ir atviru laišku kreipėsi į Seimo narius, ragindamos nepritarti LGGRTC reformai.

Pasak laiško autorių, reforma siekiama panaikinti centro autonomiją ir savarankiškumą, paverčiant šią Seimui, totalitarinių režimų tarybai pavaldžią

valstybės instituciją paprasta mokslo įstaiga, kartu panaikinant ir kai kurias dabartinei valdančiajai daugumai politiniu požiūriu neparankias centro veiklos sritis.

„Atviru laišku primenama, kad neokomunistinės pakraipos laisvės partijos, antilietuviško ir antivalstybinio suliberalėjusių partijų konglomerato valdymas gali ateityje padaryti didelę žalą Lietuvai ir jos ateičiai“, – rašomo laiško autorių išplatintame pranešime.

Viena iš reformos iniciatorių konservatorė Paulė Kuzmickienė BNS anksčiau sakė, kad reformos tikslas yra sustiprinti centrą, o taryba padės centrui aiškiau ir kryptingiau atlikti istorinius tyrimus.

Jei Seimas patvirtins reformą, tarybą sudarytų iš viso 11 narių, skiriamų penkerių metų kadencijai.

Į šį valdymo organą įeitų keturi Lietuvos universitetų rektorių konferencijos pateikti asmenys, taip pat tarybą sudarytų LGGRTC pateiktas narys, juos deleguotų ir Lietuvos istorijos institutas, Seimas, Prezidentūra, Vyriausybė, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga.

Įstatymo projekte nurodoma, kad centras yra įstaiga, vykdanti totalitarinių režimų okupacijų, Lietuvos teritorijoje ir prieš Lietuvos gyventojus įvykdytų nusikaltimų įvertinimą, pasitelkiant mokslinius ir taikomuosius tyrimus, jų sklaidą, įamžinimą.

Iš pradžių buvo svarstyta keisti ir centro pavadinimą, tačiau šios idėjos atsisakyta.

Jei Seimas pritars įstatymui, jis įsigalios nuo spalio 1 dienos.

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode